Kleurwedstrijd Hansken t/m 2 juli 2020

Ken jij Hansken al?

In 1633 kwam Hansken met een VOC-schip naar Nederland. Ze arriveerde in Amsterdam, maar reisde al snel door naar Rijswijk. Ze was een geschenk voor Frederik Hendrik, prins van Oranje, en ging wonen in de stallen van Huis ter Nieuwburg in Rijswijk. Twee jaar later gaf Frederik Hendrik Hansken aan zijn neef Johan Maurits die haar op zijn beurt weer verkocht, omdat hij zelf naar het buitenland ging. Hansken werd vanaf dat moment een reizende attractie. Ze trok met haar nieuwe begeleider door heel Europa en werd beroemd door haar vele kunsten. Zo kan ze ‘zwaard vechten’, ‘dieven ontmaskeren’ en ‘marcheren’. Ze komt nog een paar keer terug in Nederland en sterft uiteindelijk eind 1655 in Florence.

De bekendste afbeeldingen van Hansken zijn gemaakt door Rembrandt. Hij heeft haar in totaal drie keer zeer natuurgetrouw nagetekend. Hansken was een van de eerste olifanten in Europa en werd mede door Rembrandt en door haar eigen kunsten een ware Europese beroemdheid.

Kleurwedstrijd

De kleurplaten zijn te halen bij alle winkels in Winkelcentrum In de Bogaard en in winkelcentrum Oud-Rijswijk. Ook staan de kleurplaten in Groot Rijswijk van 20 mei 2020. De kleurplaat downloaden kan ook, via deze link. Kleur de kleurplaat zo mooi mogelijk en lever hem in. Dit kan Winkelcentrum Oud Rijswijk bij Koster Klokken. Ook in in de Bogaard kunnen de kleurplaten ingeleverd worden. Tot en met 2 juli zal er wekelijks een prijswinnaar gekozen worden.

#kooplokaal #oudrijswijk